Chateau Garreau från vägen mot Omet och Donzac

Augusti 2016 kommer vi tillbaka till Chateau Garreau, för att återigen hålla vår lyxiga kärlekskurs Livets Goda i Bordeaux. Det blir 14:e gången i ordningen – och kanske tyvärr den sista gången, just på den platsen. Kursformatet vill vi inte ge upp, och vi vill gärna hitta en lika bra plats någon annanstans, kanske i Italien, eller något annat spännande land med härlig matkultur och vackra miljöer.

Calle & Jennie i poolen

Chateau Garreau har blivit lite av ett andra hem för oss, och med åren har vi kommit att älska platsen. Det underbara huset, den vackra naturen runtomkring, tallen på kullen, alla vingårdarna – där vi blivit vänner med några av de duktiga och stolta vinodlarna – den lilla staden Cadillac, med den charmiga lördagsmarknaden.

Guidad tur på Domaine Cheval Blanc, samt druvor

Så – varför sista kursen på Chateau Garreau? För att göra historien kort – huset ska säljas. Och för att förklara lite mer detaljerat, ska jag berätta lite längre om historien bakom Chateau Garreau.

lena_goran

Chateau Garreau köptes sommaren år 2000 av det svenska paret Lena och Göran, baserat på en gemensam vision de hade, att skapa en plats där människor kunde träffas och utvecklas på olika sätt – genom yttre upplevelser såsom vandring, skidåkning, hästridning, äventyr, livsnjutning – och genom inre upplevelser, qigong, yoga, meditation, kreativitet och möten med andra som är helt olika en själv. En storslagen vision, som genom en mängd fantastiska händelser faktiskt blev sann.

Marknaden i Cadillac

Det första som skedde var en grundlig renovering, eftersom huset var i ett förskräckligt dåligt skick – mer ruin än hus. Det tog tid (och massor av pengar) att renovera huset, men med hjälp av lokala hantverkare gjordes en fantastisk insats, där ALLT av trä byttes mot nytt (nya tak, nya golv, nya bjälkar, nya fönster, nya dörrar – allt!), och möblering gjordes till stor del med hjälp av lokala loppmarknader och antikbutiker – och en del från IKEA. Fint blev det!

Chateau Garreau - köket och salongen

Redan 2005 fick vi tips om att vi borde prata med Göran och Lena om att hålla kurs på Chateau Garreu, och Göran och Lena fick i sin tur höra av vänner att vi borde passa bra på Chateau Garreu. 2006 träffades vi, diskuterade ett samarbete – sen deltog de på vår parkurs Gudomlig Njutning på hösten, vilket gjorde dem än mer entusiastiska. Vi skulle verkligen passa in i deras vision – och de passade uppenbart in i vår vision om en extraordinär fortsättning på vår grundkurs för par.

Chateau Garreau - erotisk fest

På våren 2007 höll vi två kurser, direkt efter varandra, båda fulla med glada kursdeltagare som liksom vi blev förälskade i Chateau Garreau. Sen fortsatte vi att hålla fler kurser på Chateau Garreau – en kurs redan på hösten samma år, och sen tre kurser även nästa år – bl.a. en fortsättning på Livets Goda, som helt enkelt fick heta Livets Goda II. Även denna fylldes med entusiastiska deltagare.

Noggrann inspektion av en av husets bilar

Tragiskt nog avled Göran plötsligt 2011, i en rad av stroke-attacker, precis när vi skulle ner och hålla kurs. Vi blev räddade ur knipan av våra vänner Claes och Titti Claesson, så kursen gick i alla fall att genomföra. Men Görans liv gick inte att rädda. Vi hann besöka honom på sjukhuset när vi kommit hem från Frankrike igen, men då hade han hunnit få en sista stroke, och den gjorde honom i praktiken onåbar.

Göran och Calle på Lilletfabriken i Podensac

Vi saknar fortfarande Göran, och tänker på honom med värme. Han var en eldsjäl, och ett energiknippe – en ”doer”, varförutan visionen om Chateau Garreau aldrig hade blivit verklighet. Jag citerar honom ibland – jag minns särskilt en gång då vi hade arbetat hårt med logistik och fix inför en kurs, och så tog vi en paus vid poolen, sittandes bekvämt tillbakalutade med varsitt glas kallt rosévin. Då spred sig plötsligt ett leende över hans ansikte, och så kom det – ”Nu är det rättvist”. Just den frasen återkommer då och då, när vi njuter som mest av livet, liksom hans kommentar – ”Det är så här man ska ha det när man har det som sämst”. Det är inget dåligt eftermäle – att bli ihågkommen när livet är som allra trevligast. Tack för det, Göran. Hans alltför tidiga död var dock inte rättvis. Men sådan är världen.

Calle i husets Citroën 2CV, middag på Lac Laromet, samt vinglas

Görans död förändrade förstås väldigt mycket som hade med Chateau Garreau att göra. Ägandeförhållandena förändrades, och Chateau Garreau blev nu genom ett administrativt bolag Lenas och Görans arvingars egendom. Ganska raskt bildades dock ett separat driftsbolag med ca 18-20 delägare, alla stora entusiaster och älskare av Chateau Garreau. Detta driftsbolag hyr sedan 2011 Chateau Garreau, och sköter sedan dess hela driften. Det har fungerat betydligt bättre än vi befarade, och vi har alltjämt kunnat fortsätta att hålla kurser där.

Bad i Atlanten

Kontraktet går dock ut 2016, och ägarna av huset har bestämt att det ska säljas. De visioner som Lena och Göran hade gemensamt har förvisso infriats med råge, och många människor har haft enorm glädje av Chateau Garreau – genom allt från akvarellkurser, bröllop, yogakurser och mycket annat spännande. Och så våra kurser, förstås. Men allt som är fött ska en gång dö, och allt som har en början har också ett slut. Livet går vidare.

3 x Jennie på Chateau Garreau

Vi kan hålla Livets Goda en gång till på Chateau Garreau, i augusti 2016, men högst sannolikt kommer vi tyvärr inte kunna hålla fler kurser där i framtiden. Enda chansen för det är om de framtida köparna vill fortsätta med samma verksamhet, men det kan vi förstås inte räkna med. Vi kan bara hoppas att vi hittar ett annat ställe att hålla våra lyxiga kärlekskurser på. Vi letar redan.

Ostron & vin - oslagbar kombination.

Men det gives alltså en sista chans i augusti 2016. Vi hoppas förstås att vi kan fylla upp en sådan sista kurs med glada livsnjutare som kursdeltagare. Och kan vi efter 2016 inte hålla kurser på Chateau Garreau så hittar vi någon annan plats. Var vi hamnar kan endast framtiden utvisa.

Calle & Jennie - skål i hängmattan!