160807_garreau_front

Nu har vi kommit hem igen, Efter att ha haft en alldeles underbar kursvecka på paradisiska Chateau Garreau, den vackra lilla herrgården på franska landsbygden vid den lilla byn Cadillac, tre mil söder om centrala Bordeaux.

Vi hade fullt hus med glada, lekfulla och livsnjutande kursdeltagare, en fransk kock som skämde bort oss med fantastisk mat och superba viner, härligt väder, utflykter, vinprovningar, restaurangbesök, lördagsmarknad och mycket annat trevligt. Än en gång paradiset på jorden.

bordeaux_solnedgang

Veckan före kursen åkte vi ner och hade en veckas semester i Bordeaux, vilket också var alldeles fantastiskt trevligt. Vi passade också på att rekognoscera inför kursveckans utflykter och vinprovningar, så lite ”jobb” blev det gjort även under semesterveckan. Vi hyrde bil och körde runt, helt enkelt.

En dag åkte vi till Cap Ferret och L’Herbe, gamla favoritplatser dit vi tidigare har åkt med kursgrupper, för att liksom säga hej, njuta av ostronen vid Bassin d’Archachon och bada i havet – utan att behöva ansvara för en grupp om 20 personer. Skönt. Vi beställde två dussin ostron och ett dussin stora räkor. Jennie nöjde sig med fem ostron, Calle åt 19. Helt rättvist.

ostron_bad_i_oceanen

Detta var alltså fjortonde och sista gången vi håller kurs på Chateau Garreau. Huset är sålt till en ny ägare som tillträder vid kommande årsskifte. Vi har tillbringat många veckor på Chateau Garreau genom åren, och vi har sett huset och verksamheten utvecklas och förbättras, och vi har även bidragit till såväl atmosfär som utrustning, så vi känner oss förstås delaktiga – det är med andra ord en smula vemodigt att lämna för sista gången.

Vi har dock förberett oss väl, och är redan på jakt efter ett nytt intressant ställe där vi kan fortsätta att hålla våra lyxiga Livets Goda-kurser. Kanske Frankrike, kanske Italien – eller någon annanstans där vi kan ha både kurs och kulturell inspiration, lokal mat och dryck, spännande utflykter och sådana nöjen. Vi har några som vi kollar in, så vi får se vad som händer – kanske redan nästa år!

garreau_distans_2

Livets Goda i Bordeaux började på våren 2007. och var vår allra första fortsättningskurs efter Gudomlig Njutning. Det visade sig vara ett ovanligt lyckosamt koncept. Många kurser har det blivit, och flera av våra deltagare har kommit tillbaka både en och två gånger. Varför? Miljön, klimatet, maten, vinerna, äventyret, leken, erotiken, möten med likasinnade livsnjutare. Det kan man komma långt med.

lg_collage

Vi har kommit fram till en trevlig och balanserad form för kursen. Först en stor frukostbuffé, sen njutningspäckade kurspass på förmiddagarna i den stora vackra Salle de Jeu, och sen en lunch på den stora altanen, följt av någon utflykt, vinprovning eller annan aktivitet utomhus, och så en brakmiddag på kvällen. Bra struktur.

garreau_erotiskfest_2

Som vanligt hade vi en erotisk fest, då alla klätt sig fina i sexiga kläder och lagade mat under kockens kompetenta ledning. En annan kväll besökte vi den underbara restaurangen Le Laromet (också en återkommande tradition), där de serverar världens godaste Chévre Chaud, fantastiska musslor och delikata desserter. Ibland blir det även underhållning med musik och dans.

saintemilion_X2

Under flera år gjorde vi alltid en utflykt till havet, för att bada i atlantvågorna, och äta ostron i den lilla ostronodlarbyn l’Herbe. Jättetrevligt, men tyvärr blir det väldigt långa bilresor, inte minst på grund av de evinnerliga köerna. De senaste åren har vi därför valt att istället göra kortare utflykter, för att slippa att sitta i bil i flera timmar.

I år gjorde vi en utflykt till Saint Emilion, ett vinodlar-Mecca, en liten medeltida stad med otroligt pittoreska miljöer, och regionens finaste viner. Calle besökte förstås den lokale knivmakaren och köpte en vacker liten kökskniv. Alla har vi våra böjelser.

knivmakarn

Vår kock för året var en ny bekantskap – Regis Chevrot, en fransman som bott några år i Sverige, och som också därför var perfekt på Livets Goda – han talar både svenska och franska. Men framför allt lagade han alldeles underbar och delikat mat. Genomtänkt, omsorgsfullt, elegant, överdådigt och njutbart på alla tänkbara sätt. Om du skulle vilja anlita Regis som kock, kan du besöka hans hemsida och kontakta honom direkt.

lunch

I en bloggpost förra året berättade vi om vår del av Chateau Garreaus intressanta historia, om Göran och Lena som gav Garreau nytt liv efter att ha stått obebott sedan 1940-talet, förvandlats till en ruin, och sen rustats upp till det Garreau är idag. Nu går Garreau in i en helt ny fas, och framtiden får utvisa hur det blir med det.

Vi är glada och tacksamma för att ha fått möjligheten att utveckla vår verksamhet på Chateau Garreau genom dessa nästan tio år. Det har varit ovärderligt, och vi hoppas förstås att kunna ta med oss denna ”Garreau-anda” vidare på nya platser, nya äventyr. Vi vill också tacka alla er som har gjort äventyret möjligt, genom att komma som deltagare på våra kurser – samt förstås Lena & Göran, och alla andra som hållit Chateau Garreau rullande.

Skål på er! Det är så här livet ska vara när det är som sämst!

Calle & Jennie - skål i hängmattan!

Respons från deltagare på Livets Goda 2016:

”Hej!
Nu har vi kommit hem och landat i oss själva.Vill ännu en gång tacka för en underbar vecka i Frankrike, vi är helt lyriska. Ni är så fantastiska och bjuder på er själva vilket gör att vi kan njuta och ha det bra!”

”Hej ni sköna!
Vi hade höga förväntningar på kursen och innan vi kom till Frankrike pratade vi mycket om förväntningarna på nya utmaningar, kunna prova på nya sätt att njuta. tänja på våra gränser, närhet och njutning med varandra, tid att reflektera och allt det fick vi. Men mest förväntning hade vi på att det skulle finnas andra intressanta människor att utbyta tankar och erfarenheter med och som en bonus vågade vi oss på att hoppas på att hitta något par för gemensam njutning…. och vi fick allt vi vågat hoppas på”

Önskelista för kommande Livets Goda:

Vi tänker att ni som har varit med på kursen tidigare, har också hyfsad koll på vad våra önskemål är för framtida platser för Livets Goda. Det här är vad vi har haft hittills, och vill ha även i framtiden:

• Ett vackert hus med hyfsat hög komfort.
• Vacker miljö i omgivningen.
• Gärna swimmingpool.
• 8-12 sovrum för par.
• Ett stort rum som funkar som kurslokal.
• Ett välfungerande kök, tillräckligt stort för att laga mat till en stor grupp.
• Avskilt, privat (man ska kunna vara naken både inne och utomhus).
• Helst i ett varmt land med en intressant egen kultur, som Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Kroatien, Grekland etc. Gärna en distinkt mat- och dryckeskultur, samt förstås gärna med intressanta utflyktsmål.

kurscollage_framtid

Om du är ute och reser, eller på annat sätt får korn på något ställe som kan motsvara våra önskemål, så vill vi gärna veta det. Bäst är om det finns en hemsida med kontaktuppgifter.

Hör av dig till oss om du hittar något bra!