Lyckad kurs på det nya stället!

Chateau

Att regelbundet hålla kärlekskurser under flera års tid, som vi har gjort i 15 år, är inte bara världens roligaste och mest njutbara arbete – det påverkar oss också personligen, på djupet. Varje gång vi håller kurs är det som att vi själva också går en kurs. Att ständigt repetera vårt eget budskap gör att även vi tar det till oss  – om och om igen, djupare och mer intensivt för varje gång. Det har effekt.

Calle & Jennie vid poolen

Vi lever som vi lär, och vi lär som vi lever – och så lär vi oss själva det vi lär ut till andra, lite till. Att tillbringa en sådan underbar vecka som denna tillsammans, gör alltså att även vi blir mer kära i varandra än tidigare –  en underbar bonus som kommer av det arbete vi gör. Kärleken djupnar, och vi kommer ännu närmare varandra. Ännu en synnerligen god anledning för oss att fortsätta med vår kursverksamhet, med andra ord. På sätt och vis kanske den bästa anledningen av alla.

Chateau

För femtonde gången i ordningen har vi nu hållit vår lyxiga livsnjutarkurs Livets Goda i Frankrike. Denna gång på en helt ny plats – ett fantastiskt renässanspalats från 1500-talet, i en liten medeltida by i södra Frankrike, bara ett par mil från Avignon. Så från onsdag till söndag förra veckan underhöll vi en grupp med 16 entusiastiska deltagare (8 par), med njutningsfyllda kurspass, välsmakande måltider tillredda av vår franske kock Regis Chevrot (som även var med oss på sista kursen på Chateau Garreau) och hans hustru Anna, boende i helt fantastiska rum – samt förstås ett par härliga utflykter.

Domaine Pelaquié, vinprovning

Vi har upprätthållit några fina aktiviteter från våra tidigare Livets Godakurser, som till exempel en gemensam vandring till en lokal vingård där vi blev guidade runt på gården, och naturligtvis fick vi pröva ett sortiment av deras utsökta viner. Vi åkte även till en lördagsmarknad i den vackra lilla grannstaden Uzès – en marknad som är omtalad som den finaste marknaden i hela Provence. Inte illa!

Marknad i Uzès

Eftersom vårt älskade Chateau Garreau bytte ägare 2016 behövde vi hitta en ny plats att hålla kursen. Inför 2017 hade vi ännu inte hittat en värdig ersättare, men samma höst åkte jag och rekognoscerade i södra Frankrike, ett par olika ställen jag sökt upp via Internet. Båda var fantastiska, fast på helt olika sätt. Ett överdådigt renässanspalats från 1500-talet, samt Gardoussel Retreat, en fantastiskt vacker gård i ett naturreservat, där en familj driver kurser i allt från ayurveda och yoga till martial arts.

Chateau

Till just Livets Goda valde vi renässanspalatset, och efter den avslutade kursveckan kan vi bara konstatera att det var ett alldeles utmärkt val. Gardoussel Retreat är fortfarande aktuellt, men för en helt annan kurs, mer inriktad på tantra, som du kan läsa mer om på hemsidan för kursen Fri att Älska.

Fri att Älska

Intresset för Livets Goda är mycket stort – årets upplaga har varit fullspikad sedan i januari – och trots att vi inte har bokat ett kursdatum för nästa år, har vi redan fått intresseanmälan från sju par till Livets Goda 2019. Ganska imponerande, med tanke på att vi inte får plats med fler än åtta par. Så snart vi kan ska vi boka ett datum till nästa höst.

Vi ser redan fram emot det – kanske du och din partner följer med? Läs mer på denna hemsida!

Livets Goda

Och – som alternativ finns som sagt även vår extremt populära Kärleksretreat, på Sveriges vackraste kursgård; Skeppsudden – samt förstås den nya tantrakursen, också i södra Frankrike;  Fri att Älska.

Renässans för Livets Goda!

panorama_village

I september 2018 händer det igen! Då åker vi återigen till södra Frankrike, där vi för 15:e gången i ordningen håller vår extremt njutningsspäckade fortsättningskurs i kärlek och sex för par – Livets Goda!

Vi erbjuder denna gång vår lyxigaste kurs i ett överdådigt renässanspalats från 1500-talet, ca 2,5 mil från Avignon.

bildcollage_3

Några av de underbaraste upplevelserna som vi brukar erbjuda på vår kurs Livets Goda återkommer vi till även här, eftersom de passar så bra i detta kursformat. Vi varvar hela tiden tantriska sex- och kärleksövningar med fantastiska måltider och spännande utflykter. Vinprovningar på lokala vingårdar, restaurangbesök, erotisk fest och mer därtill.

bildcollage_2

Få platser kvar – skynda på att anmäla!

I skrivande stund har sju par redan bokat – redan innan vi har hunnit skicka ut ett nyhetsbrev om kursen! Det finns plats för max åtta par, så det kan definitivt vara dags att kolla almanackan för september…

bildcollage_4

Livets Goda är ett koncept som vi inte gärna vill ändra på alltför mycket. Men nu är vi som sagt på en ny plats, som erbjuder helt nya möjligheter. Med andra ord kan även ni som har varit med förr få uppleva helt nya sensationer om ni hänger med igen! Det finns alltid nya saker att upptäcka, nya lekar att uppleva, nya människor att lära känna. Man blir aldrig fullärd. Det återkommande temat är alltid att maximera njutning, genom lek, sköna sinnesintryck, härliga möten, vila och kärlek!

bergknalle

Chateau Garreau var underbart – men boendet på vår nya destination får oss alla att känna oss som kungar, drottningar, markiser och kejsarinnor. Rena sagoslottet, något av det mest spektakulära vi besökt – detta gäller såväl allmänutrymmen som de privata sovrummen. Chateau Garreau var en elegant herrgård – detta är i sanning ett slott, ett palats.

Detta palats har en nästan 500-årig historia – där finns t.o.m. en äkta fängelsehåla! Palatset ligger på sluttningarna till en höjd, och utsikten över landskapet kan få vem som helst att tappa andan. Som grädde på moset finns även högst upp på kullen en medeltida borg från 1100-talet, som man lätt når genom att gå en stig som passerar palatset. Måste upplevas.

Vi vill förstås utnyttja den spektakulära miljön, med en härligt dekadent erotisk fest, kanske med maskeradtema. Självklart kommer det att finnas möjlighet att ha en liten improviserad erotisk fotokurs, som tidigare år – denna gång med ännu fler fantastiska fotomiljöer att välja mellan.

mat

Maten är alltid en av höjdpunkterna på denna kurs, liksom den lokala vinkulturen, och det vill vi inte ändra på! Vår franske kock Régis Chevrot bjuder dagligen på läckerheter av sällan skådat slag – naturligtvis med det franska köket i grunden. Regis var vår kock på Chateau Garreau 2016, och vi var så enormt nöjda med hans fantastiska matlagning då, så han är med även 2018!

Området runt slottet är känt för sina viner, och vi kommer garanterat att bjuda på en hel del goda viner under kursveckan. Delikata franska ostar kan vi också lova att det blir ett gott sortiment av. Den kulinariska njutningen är med andra ord på topp, som alltid på våra kurser i Frankrike!

bildcollage_5

Ni kan förlänga njutningen lite till! Vi erbjuder också ett B&B-arrangemang på slottet. Det finns möjlighet att stanna kvar efter kursen – för er som vill njuta ännu mer! Ni kan njuta av slottet, omgivningarna, naturen, maten, vinerna och varandra. Stanna en dag eller fler! Kontakta oss om du är sugen på det, så ordnar vi alla nödvändiga arrangemang.

bildcollage_fest_cj

Tack och adjö, Chateau Garreau!

160807_garreau_front

Nu har vi kommit hem igen, Efter att ha haft en alldeles underbar kursvecka på paradisiska Chateau Garreau, den vackra lilla herrgården på franska landsbygden vid den lilla byn Cadillac, tre mil söder om centrala Bordeaux.

Vi hade fullt hus med glada, lekfulla och livsnjutande kursdeltagare, en fransk kock som skämde bort oss med fantastisk mat och superba viner, härligt väder, utflykter, vinprovningar, restaurangbesök, lördagsmarknad och mycket annat trevligt. Än en gång paradiset på jorden.

bordeaux_solnedgang

Veckan före kursen åkte vi ner och hade en veckas semester i Bordeaux, vilket också var alldeles fantastiskt trevligt. Vi passade också på att rekognoscera inför kursveckans utflykter och vinprovningar, så lite ”jobb” blev det gjort även under semesterveckan. Vi hyrde bil och körde runt, helt enkelt.

En dag åkte vi till Cap Ferret och L’Herbe, gamla favoritplatser dit vi tidigare har åkt med kursgrupper, för att liksom säga hej, njuta av ostronen vid Bassin d’Archachon och bada i havet – utan att behöva ansvara för en grupp om 20 personer. Skönt. Vi beställde två dussin ostron och ett dussin stora räkor. Jennie nöjde sig med fem ostron, Calle åt 19. Helt rättvist.

ostron_bad_i_oceanen

Detta var alltså fjortonde och sista gången vi håller kurs på Chateau Garreau. Huset är sålt till en ny ägare som tillträder vid kommande årsskifte. Vi har tillbringat många veckor på Chateau Garreau genom åren, och vi har sett huset och verksamheten utvecklas och förbättras, och vi har även bidragit till såväl atmosfär som utrustning, så vi känner oss förstås delaktiga – det är med andra ord en smula vemodigt att lämna för sista gången.

Vi har dock förberett oss väl, och är redan på jakt efter ett nytt intressant ställe där vi kan fortsätta att hålla våra lyxiga Livets Goda-kurser. Kanske Frankrike, kanske Italien – eller någon annanstans där vi kan ha både kurs och kulturell inspiration, lokal mat och dryck, spännande utflykter och sådana nöjen. Vi har några som vi kollar in, så vi får se vad som händer – kanske redan nästa år!

garreau_distans_2

Livets Goda i Bordeaux började på våren 2007. och var vår allra första fortsättningskurs efter Gudomlig Njutning. Det visade sig vara ett ovanligt lyckosamt koncept. Många kurser har det blivit, och flera av våra deltagare har kommit tillbaka både en och två gånger. Varför? Miljön, klimatet, maten, vinerna, äventyret, leken, erotiken, möten med likasinnade livsnjutare. Det kan man komma långt med.

lg_collage

Vi har kommit fram till en trevlig och balanserad form för kursen. Först en stor frukostbuffé, sen njutningspäckade kurspass på förmiddagarna i den stora vackra Salle de Jeu, och sen en lunch på den stora altanen, följt av någon utflykt, vinprovning eller annan aktivitet utomhus, och så en brakmiddag på kvällen. Bra struktur.

garreau_erotiskfest_2

Som vanligt hade vi en erotisk fest, då alla klätt sig fina i sexiga kläder och lagade mat under kockens kompetenta ledning. En annan kväll besökte vi den underbara restaurangen Le Laromet (också en återkommande tradition), där de serverar världens godaste Chévre Chaud, fantastiska musslor och delikata desserter. Ibland blir det även underhållning med musik och dans.

saintemilion_X2

Under flera år gjorde vi alltid en utflykt till havet, för att bada i atlantvågorna, och äta ostron i den lilla ostronodlarbyn l’Herbe. Jättetrevligt, men tyvärr blir det väldigt långa bilresor, inte minst på grund av de evinnerliga köerna. De senaste åren har vi därför valt att istället göra kortare utflykter, för att slippa att sitta i bil i flera timmar.

I år gjorde vi en utflykt till Saint Emilion, ett vinodlar-Mecca, en liten medeltida stad med otroligt pittoreska miljöer, och regionens finaste viner. Calle besökte förstås den lokale knivmakaren och köpte en vacker liten kökskniv. Alla har vi våra böjelser.

knivmakarn

Vår kock för året var en ny bekantskap – Regis Chevrot, en fransman som bott några år i Sverige, och som också därför var perfekt på Livets Goda – han talar både svenska och franska. Men framför allt lagade han alldeles underbar och delikat mat. Genomtänkt, omsorgsfullt, elegant, överdådigt och njutbart på alla tänkbara sätt. Om du skulle vilja anlita Regis som kock, kan du besöka hans hemsida och kontakta honom direkt.

lunch

I en bloggpost förra året berättade vi om vår del av Chateau Garreaus intressanta historia, om Göran och Lena som gav Garreau nytt liv efter att ha stått obebott sedan 1940-talet, förvandlats till en ruin, och sen rustats upp till det Garreau är idag. Nu går Garreau in i en helt ny fas, och framtiden får utvisa hur det blir med det.

Vi är glada och tacksamma för att ha fått möjligheten att utveckla vår verksamhet på Chateau Garreau genom dessa nästan tio år. Det har varit ovärderligt, och vi hoppas förstås att kunna ta med oss denna ”Garreau-anda” vidare på nya platser, nya äventyr. Vi vill också tacka alla er som har gjort äventyret möjligt, genom att komma som deltagare på våra kurser – samt förstås Lena & Göran, och alla andra som hållit Chateau Garreau rullande.

Skål på er! Det är så här livet ska vara när det är som sämst!

Calle & Jennie - skål i hängmattan!

Respons från deltagare på Livets Goda 2016:

”Hej!
Nu har vi kommit hem och landat i oss själva.Vill ännu en gång tacka för en underbar vecka i Frankrike, vi är helt lyriska. Ni är så fantastiska och bjuder på er själva vilket gör att vi kan njuta och ha det bra!”

”Hej ni sköna!
Vi hade höga förväntningar på kursen och innan vi kom till Frankrike pratade vi mycket om förväntningarna på nya utmaningar, kunna prova på nya sätt att njuta. tänja på våra gränser, närhet och njutning med varandra, tid att reflektera och allt det fick vi. Men mest förväntning hade vi på att det skulle finnas andra intressanta människor att utbyta tankar och erfarenheter med och som en bonus vågade vi oss på att hoppas på att hitta något par för gemensam njutning…. och vi fick allt vi vågat hoppas på”

Önskelista för kommande Livets Goda:

Vi tänker att ni som har varit med på kursen tidigare, har också hyfsad koll på vad våra önskemål är för framtida platser för Livets Goda. Det här är vad vi har haft hittills, och vill ha även i framtiden:

• Ett vackert hus med hyfsat hög komfort.
• Vacker miljö i omgivningen.
• Gärna swimmingpool.
• 8-12 sovrum för par.
• Ett stort rum som funkar som kurslokal.
• Ett välfungerande kök, tillräckligt stort för att laga mat till en stor grupp.
• Avskilt, privat (man ska kunna vara naken både inne och utomhus).
• Helst i ett varmt land med en intressant egen kultur, som Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Kroatien, Grekland etc. Gärna en distinkt mat- och dryckeskultur, samt förstås gärna med intressanta utflyktsmål.

kurscollage_framtid

Om du är ute och reser, eller på annat sätt får korn på något ställe som kan motsvara våra önskemål, så vill vi gärna veta det. Bäst är om det finns en hemsida med kontaktuppgifter.

Hör av dig till oss om du hittar något bra!

Sista gången för Livets Goda på Chateau Garreau?

Chateau Garreau från vägen mot Omet och Donzac

Augusti 2016 kommer vi tillbaka till Chateau Garreau, för att återigen hålla vår lyxiga kärlekskurs Livets Goda i Bordeaux. Det blir 14:e gången i ordningen – och kanske tyvärr den sista gången, just på den platsen. Kursformatet vill vi inte ge upp, och vi vill gärna hitta en lika bra plats någon annanstans, kanske i Italien, eller något annat spännande land med härlig matkultur och vackra miljöer.

Calle & Jennie i poolen

Chateau Garreau har blivit lite av ett andra hem för oss, och med åren har vi kommit att älska platsen. Det underbara huset, den vackra naturen runtomkring, tallen på kullen, alla vingårdarna – där vi blivit vänner med några av de duktiga och stolta vinodlarna – den lilla staden Cadillac, med den charmiga lördagsmarknaden.

Guidad tur på Domaine Cheval Blanc, samt druvor

Så – varför sista kursen på Chateau Garreau? För att göra historien kort – huset ska säljas. Och för att förklara lite mer detaljerat, ska jag berätta lite längre om historien bakom Chateau Garreau.

lena_goran

Chateau Garreau köptes sommaren år 2000 av det svenska paret Lena och Göran, baserat på en gemensam vision de hade, att skapa en plats där människor kunde träffas och utvecklas på olika sätt – genom yttre upplevelser såsom vandring, skidåkning, hästridning, äventyr, livsnjutning – och genom inre upplevelser, qigong, yoga, meditation, kreativitet och möten med andra som är helt olika en själv. En storslagen vision, som genom en mängd fantastiska händelser faktiskt blev sann.

Marknaden i Cadillac

Det första som skedde var en grundlig renovering, eftersom huset var i ett förskräckligt dåligt skick – mer ruin än hus. Det tog tid (och massor av pengar) att renovera huset, men med hjälp av lokala hantverkare gjordes en fantastisk insats, där ALLT av trä byttes mot nytt (nya tak, nya golv, nya bjälkar, nya fönster, nya dörrar – allt!), och möblering gjordes till stor del med hjälp av lokala loppmarknader och antikbutiker – och en del från IKEA. Fint blev det!

Chateau Garreau - köket och salongen

Redan 2005 fick vi tips om att vi borde prata med Göran och Lena om att hålla kurs på Chateau Garreu, och Göran och Lena fick i sin tur höra av vänner att vi borde passa bra på Chateau Garreu. 2006 träffades vi, diskuterade ett samarbete – sen deltog de på vår parkurs Gudomlig Njutning på hösten, vilket gjorde dem än mer entusiastiska. Vi skulle verkligen passa in i deras vision – och de passade uppenbart in i vår vision om en extraordinär fortsättning på vår grundkurs för par.

Chateau Garreau - erotisk fest

På våren 2007 höll vi två kurser, direkt efter varandra, båda fulla med glada kursdeltagare som liksom vi blev förälskade i Chateau Garreau. Sen fortsatte vi att hålla fler kurser på Chateau Garreau – en kurs redan på hösten samma år, och sen tre kurser även nästa år – bl.a. en fortsättning på Livets Goda, som helt enkelt fick heta Livets Goda II. Även denna fylldes med entusiastiska deltagare.

Noggrann inspektion av en av husets bilar

Tragiskt nog avled Göran plötsligt 2011, i en rad av stroke-attacker, precis när vi skulle ner och hålla kurs. Vi blev räddade ur knipan av våra vänner Claes och Titti Claesson, så kursen gick i alla fall att genomföra. Men Görans liv gick inte att rädda. Vi hann besöka honom på sjukhuset när vi kommit hem från Frankrike igen, men då hade han hunnit få en sista stroke, och den gjorde honom i praktiken onåbar.

Göran och Calle på Lilletfabriken i Podensac

Vi saknar fortfarande Göran, och tänker på honom med värme. Han var en eldsjäl, och ett energiknippe – en ”doer”, varförutan visionen om Chateau Garreau aldrig hade blivit verklighet. Jag citerar honom ibland – jag minns särskilt en gång då vi hade arbetat hårt med logistik och fix inför en kurs, och så tog vi en paus vid poolen, sittandes bekvämt tillbakalutade med varsitt glas kallt rosévin. Då spred sig plötsligt ett leende över hans ansikte, och så kom det – ”Nu är det rättvist”. Just den frasen återkommer då och då, när vi njuter som mest av livet, liksom hans kommentar – ”Det är så här man ska ha det när man har det som sämst”. Det är inget dåligt eftermäle – att bli ihågkommen när livet är som allra trevligast. Tack för det, Göran. Hans alltför tidiga död var dock inte rättvis. Men sådan är världen.

Calle i husets Citroën 2CV, middag på Lac Laromet, samt vinglas

Görans död förändrade förstås väldigt mycket som hade med Chateau Garreau att göra. Ägandeförhållandena förändrades, och Chateau Garreau blev nu genom ett administrativt bolag Lenas och Görans arvingars egendom. Ganska raskt bildades dock ett separat driftsbolag med ca 18-20 delägare, alla stora entusiaster och älskare av Chateau Garreau. Detta driftsbolag hyr sedan 2011 Chateau Garreau, och sköter sedan dess hela driften. Det har fungerat betydligt bättre än vi befarade, och vi har alltjämt kunnat fortsätta att hålla kurser där.

Bad i Atlanten

Kontraktet går dock ut 2016, och ägarna av huset har bestämt att det ska säljas. De visioner som Lena och Göran hade gemensamt har förvisso infriats med råge, och många människor har haft enorm glädje av Chateau Garreau – genom allt från akvarellkurser, bröllop, yogakurser och mycket annat spännande. Och så våra kurser, förstås. Men allt som är fött ska en gång dö, och allt som har en början har också ett slut. Livet går vidare.

3 x Jennie på Chateau Garreau

Vi kan hålla Livets Goda en gång till på Chateau Garreau, i augusti 2016, men högst sannolikt kommer vi tyvärr inte kunna hålla fler kurser där i framtiden. Enda chansen för det är om de framtida köparna vill fortsätta med samma verksamhet, men det kan vi förstås inte räkna med. Vi kan bara hoppas att vi hittar ett annat ställe att hålla våra lyxiga kärlekskurser på. Vi letar redan.

Ostron & vin - oslagbar kombination.

Men det gives alltså en sista chans i augusti 2016. Vi hoppas förstås att vi kan fylla upp en sådan sista kurs med glada livsnjutare som kursdeltagare. Och kan vi efter 2016 inte hålla kurser på Chateau Garreau så hittar vi någon annan plats. Var vi hamnar kan endast framtiden utvisa.

Calle & Jennie - skål i hängmattan!

Fullt hus på Chateau Garreau!

Kurslokalen på Chateau Garreau

För trettonde gången på sju år höll vi återigen vår lyxigaste livsnjutarkurs, Livets Goda – på Chateau Garreau i den lilla byn Cadillac, tre mil söder om Bordeaux. Vi hade återigen fullt hus – glada, nyfikna, njutande, lekfulla och tillfredsställda deltagare, samt förstås två entusiastiska kursledare!

Varje kurs blir unik, även om konceptet är detsamma sedan starten 2007. Först och främst eftersom det blir en helt ny sammansättning av deltagare varje år, men vi ändrar också alltid lite i programmet, vädret kan ge överraskningar, och även annat förändras. Det blir aldrig tråkigt. Många av våra kursdeltagare har varit med på Garreau både två och tre gånger – så även denna gång, då två par var återkommande från tidigare år, och vi räknar med att några av årets deltagare kommer igen i framtiden.
Livets Goda på Chateau Garreau är kort sagt beroendeframkallande.

Förra årets kurs var annorlunda eftersom Jennie för en gångs skull inte var med som kursledare – hon var i slutet av sin graviditet, och hade en väldigt stor mage, så pass att inga försäkringar längre täcker eventuella sjukhusbesök eller annat oväntat. Så jag fick i stället hjälp av en assistent, Amara, som var en fantastisk tillgång under kursen på flera sätt.

Lunchbuffé

I år var Jennie med igen, och ordningen blev återställd. Faktum är att årets kurs nog var den lugnaste och mest behagliga av alla vi har haft på Chateau Garreau. Vi kom hem till Sverige från kursen och var inte så trötta som vi brukar. Vi var välorganiserade och rutinerade (nothing beats experience…), och trots en hel del logistik fick vi ihop det mesta utan större besvär.

Vissa saker ändrar vi inte på, om vi slipper. Att vi släpar ner Claes och Titti Claesson från Värmland varje år för att laga all maten på vår kurs på Chateau Garreau, det har vi inte ändrat på sedan 2011, och det lär vi inte göra heller. Även i år var maten en av de absoluta höjdpunkterna varje dag, och det skapar förstås en underbar balans mellan kurs, fysisk näring och vila.

Mina vackra döttrar - Disa & Indra

Mina vackra döttrar – Disa & Indra

Den största skillnaden från tidigare år var att i år hade vi med oss lilla Disa, 10 månader, och dessutom min äldsta dotter Indra, som agerade kompetent och underbar storasyster/barnflicka åt Disa, när Jennie och jag var upptagna med att hålla kurs. Indra har varit på Garreau tidigare, sommaren 2007, då vi åkte ner med bil hela familjen för att bara ha det skönt på Chateau Garreau – utan att jobba. Så för henne blev det ett kärt återseende. För Disa är allting nytt, men som vanligt tycker hon ju att allt är spännande och roligt.

En annan skillnad från tidigare år var att vi ökade mängden kurspass, och hoppade över vår återkommande dagsutflykt till havet. Den främsta anledningen till det var att sista veckan i augusti fortfarande är semestertid för fransoserna, och då blir det extrema köer ut till Cap Ferret, och körningen blir helt enkelt för lång och trist. Men i år var också vädret lite osäkert, med regn och åska i luften, så därför lade vi istället tid på ytterligare ett kurspass, och sen hade vi en kortare eftermiddagsutflykt till Bordeaux för de hågade.

Dimman lättar - utsikt från altanen en tidig morgon på Chateau Garreau

Dimman lättar – utsikt från altanen en tidig morgon på Chateau Garreau

Vi har redan bokat Chateau Garreau till nästa år. Då blir det första veckan i september – tisdag till söndag 1-6 september. Vi kanske ses där?

Nästa års kursdatum fastställt!

Etiketter

,

Chateau Garreau

Nu har vi redan bokat nästa års Livets Goda på Chateau Garreau i Cadillac. Datumen blir tisdag till söndag, 26-31 augusti 2014. Och som vanligt kan man komma en eller ett par dagar tidigare om så önskas, enligt vårt Bed & Breakfast-arrangemang på Chateau Garreau.

Vi har nu haft Livets Goda 12 gånger sedan starten 2007. Årets upplaga var knökfull (åtta par), och vi utgår från att nästa år blir det också. Så vill ni vara med är det vettigt att boka ganska tidigt. Men ge inte upp om kursen blir fullbokad. Det är inte ovanligt att något par får förhinder och måste avboka, så det kan löna sig att stå som reserv.

Årets kurs var helt unik mot tidigare kurser på flera sätt, och framför allt eftersom Jennie för första gången inte var med som kursledare. Hon är höggravid, och ska föda i början av oktober, och stannade följaktligen hemma. Så kursledandet sköttes helt av mig (Calle), med kompetent hjälp av vår vän Amara Rådman, som blev min helt oumbärliga assistent. Detta gjorde förstås att en del av kursplaneringen blev lite annorlunda mot tidigare år.
En annan liten nyhet var en ostprovning jag ordnade, med 10 exklusiva franska ostar, ackompanjerat av delikata viner.

Ostprovning!

Livets Goda 2014 kommer också att bli ett helt unikt arrangemang. Då kommer Jennie att vara med igen, men också vår nya familjemedlem, som då kommer att vara en liten bebis på ca 10 månader. Högst sannolikt har vi just därför även nästa år med oss en assistent som kan hjälpa till med allehanda sysslor (som t.ex. barnpassning under kurspass), och vi har redan bokat Claes och Titti Claesson att vara våra exceptionellt underbara kockar. Man ska inte ändra ett vinnande koncept.

Det finns alltid förbättringar man kan göra, även på en så fullfjädrad kurs som Livets Goda. Jag fick väldigt fin respons av deltagarna, med en kreativ och konstruktiv kritik som jag definitivt tar till mig. Deltagarna ville gärna ha haft fler kurspass och något mindre utflykter. Detta har jag tagit till mitt hjärta, och tar det som en underbar komplimang, förstås – eftersom deltagarna uppenbarligen vill ha mer av just det unika som vi kan erbjuda i form av kursinnehåll. Så på Livets Goda 2014 blir det sannolikt fler kurspass, liksom något färre utflykter.

Hur vi än gör kommer det att bli fantastiskt. Det är jag säker på. Själv är jag oerhört tacksam över att veckan i augusti gick så bra, att deltagarna hade trevligt, och var så underbara. Jag var lite orolig för att några skulle bli besvikna på att inte Jennie var med. Självklart försvinner en viktig dimension från kursen utan henne, men allt annat på Chateau Garreau – miljöerna, den underbara maten, upplevelserna, poolen, det fantastiska vädret – lyckades uppenbarligen kompensera denna brist någorlunda, om än ej fullständigt.

Jennie framför ingången till Chateau Garreau.

Och så gjorde jag en liten busig grej – jag tog med mig ett kartongmonterat foto av Jennie, i full storlek, som jag ställde upp vid entrén när kursdeltagarna kom till Chateau Garreau. Detta var ett populärt påhitt, och flera kursdeltagare lät sig fotograferas tillsammans med min Jennie-docka. Så nej, det är alltså inte Jennie på bilden, utan hennes platta avbildning.

Jag ser fram emot Livets Goda nästa år. Vi kanske ses i Bordeaux?

Nu är det fullt!

Sardiner

Det är flera månader kvar till kursen, och den är redan fullbokad! Vi kan ta maximalt åtta par, och det är nu vad vi har till augustikursen. Detta tycker jag är fantastiskt kul, och vi ser verkligen fram mot den här kursveckan! Det är förstås vår ambition, som vanligt, att det ska bli den häftigaste och bästa kursen hittills. Vi får väl se om vi kan lyckas med det. Förutsättningarna finns.

Ni som har bokat – välkomna till paradiset!

Och ni som inte kommer med denna gång – bättre lycka nästa år!

Smakar ostron fitta…?

Etiketter

, , ,

Ostron i l'Herbe

Den 14 februari 1980 blev jag vegetarian. Jag var 17 år och hade läst en bok som skakade om mig (Att vara fri, av Jeddu Krishnamurti), samt en del andra intressanta böcker, som t.ex. Per Ragnars antologi ”därför är jag vegetarian”. Och så tog jag mitt beslut. Principfast som jag är så har jag upprätthållit denna kulinariska inriktning sedan dess, med små variationer. Vegan har jag aldrig varit – för att jag älskar ost och andra mjökprodukter, men också för att det blir socialt extremt komplicerat.

Det var främst ett ideologiskt beslut, utifrån tankegången att det är ett övergrepp mot andra levande varelser att döda dem för sin höga njutnings skull, särskilt med tanke på att man kan äta gott och närande utan inslag av dödade djur. Sedan dess har förstås många andra anledningar bidragit till min principfasthet, som t.ex. hälsoaspekten, miljöaspekten (det går åt enormt mycket mer vatten och jord för att få fram en viss mängd köttprotein, snarare än att äta det man odlar direkt), eller en rent nationalekonomisk aspekt på det hela.

Jag har varit mer eller mindre strikt genom åren – ett tag var jag rätt så extrem, i det att jag undvek, kött, fisk, ägg, svamp, lök, alkohol, kaffe, te och en mängd andra ”olämpliga” substanser för en ”hardcore-vegetarian”. Med åren har jag blivit mer tillåtande, mer liberal, och det enda jag fortfarande är stenhård och kategorisk mot är kött och fisk. Min ökade liberalism har framför allt sociala orsaker, men också för att jag vill vara mer tillåtande gentemot mig själv. Det finns inget självändamål i att vara en asket.

Denna strikthet har även omfattat skaldjur – något som fick en ovanlig ände, i och med att jag och min kära hustru började hålla just denna kärlekskurs Livets Goda i södra Frankrike. Göran, en av våra värdar på Chateau Garreau, påstod nämligen att ostron smakar fitta, något som självfallet framstod som helt oemotståndligt, och gränslöst frestande. Ett mer oöverträffat argument för mig att smaka något över huvud taget har jag varken hört före eller efter detta tillfälle.

Detta ledde dock till en liten inre kris hos mig. Ska jag verkligen bryta mot mina principer, och pröva något som i praktiken är animaliskt? Ska jag verkligen bryta min närapå 30-åriga identitet som vegetarian? Är det verkligen värt Det? Då drog jag mig till minnes att Linda McCartney brukade ha principen att hon inte åt något som hade ögon som kunde titta på henne. Ostron har inga ögon.

Huspassage i L'Herbe

Sagt och gjort – här skulle prövas ostron. Så under vår tredje kurs i Frankrike, en solig och varm dag i oktober 2007, åkte vi med vårt kursgäng till Atlantkusten, och i l’Herbe, en liten by helt nära Cap Ferret, på en liten utomhusservering alldeles i anslutning till ostronodlingarna, provade jag ostron – och fann dem högst delikata! Lite skum konsistens, och helt klart en annorlunda smak – väldigt mycket hav.

Nu är frågan – smakade ostronen fitta? .. Vid första provsmaket kan jag inte påstå att överensstämmelsen var sådär slående – men visst fanns det vissa likheter. Dock fick jag mig en verkligt intressant insikt bara någon timme senare, då vi gick ner till havet för att bada. Jag tog mig nämligen då en liten provsmak på min kära hustru, EFTER att hon hade badat i havet, var lite salt, blöt och nerkyld – och tänka sig – Jennie smakade ostron! Fantastiskt.

Med andra ord – ostron kanske inte smakar fitta – men en fitta kan definitivt smaka som ostron, under rätt omständigheter. Lagom kallt havsvatten kan alltså göra susen.

Jennie badar i havet

Sensmoral – pröva allt som kan ge dig mer njutning och nya sensationer! Det gör livet rikare, roligare och härligare!

Supergoda viner från Cadillac!

Etiketter

, , , ,

Bordeaux Clairet från Haut Maurin

Varje gång vi håller kurs i Frankrike tar vi med oss vin hem. De få gånger vi har haft bil med oss har vi lastat många lådor i bilen, förstås, men vanligen flyger vi, och då kan vi inte få med oss särskilt mycket. Dock har vi löst det på annat sätt genom att de som sköter Chateau Garreau (där vi har kurserna) ofta åker fram och tillbaka till Sverige med bil, och då kan vi för en anständig summa pengar låta dem transportera hem vinerna med bil. Och då kan vi ju ta hem ganska mycket vin.

Den senaste kursen i augusti 2012 var inget undantag, och vi hade en hel del vin på väg upp. Av allehanda anledningar (bilar som går sönder, sjukdom etc.) tog det ganska lång tid att få hem det senaste lasset. Men strax före jul fick jag åka till Norrtälje för att hämta viner till oss och till två par som varit med på kurs i somras. Och det var välkommet.

Detta vin jag visar på bilden är faktiskt min absoluta favorit, alla kategorier. En Bordeaux Clairet från en liten vingård som vi har besökt många gånger genom åren – Chateau Haut Maurin. Det är så himla gott! Och så är det förstås väldigt trevligt att vi har matchande glas från samma vingård!

En clairet är en mycket speciell form av rosé, i vilket man låter druvskalen ligga kvar i vinet i tre dygn snarare än bara över natten, som man gör med rosé. Det ger en rödare färg, mer tanniner och kropp, mer sting – och samtidigt kan man dricka det som ett vitt vin eller rosé. Kallt, förstås, och till det mesta. Det funkar till mat som gör sig bäst med vitt vin, men det funkar också till mat som gör sig bäst till rött vin. Ett riktigt universalvin, med andra ord.

Just detta specifika vin från den lilla vingården Chateau Haut Maurin har en distinkt smak av björnbär, med en fräsch sötma i total avsaknad av sötsliskighet. Det är både matvin och pratvin – det går att ha till mat, till ostbrickan (gärna till salta snacks), eller bara som en fräsch sommardrink. I skrivande stund dricker jag det till en svart Castello, och det matchar alldeles utmärkt. För att inte tala om en Brebis Bleu, eller en fin Roquefort.

Detta vin finns inte på Systembolaget. Den dagen vi avskaffar alkoholmonopolet i Sverige, privatiserar Systembolaget, tillåter privata vinbutiker, liksom försäljning av vin, öl och sprit på vanliga butiker, så ökar möjligheten, eftersom det då kommer att uppstå specialiserade butiker som kan ta in mindre mängder av särskilt efterfrågade viner. Men till dess är det enda sättet att få tag på det genom privat import. Tyvärr. För detta är ett fantastiskt vin som jag gärna skulle rekommendera vem som helst att smaka.

Men det bästa stället att dricka detta vin är antingen på altanen på Chateau Garreau, till en lätt lunch med sallad och grillad fisk, och kanske en bit grönmögelost (fransk, förstås), och det kan du få möjlighet till om du kommer med på kursen Livets Goda i augusti 2013.

Be our guest!

Nytt kursdatum!

Vi har bestämt oss för att flytta fram kursveckan för Livets Goda en vecka, från vecka 33 till vecka 34.
Det betyder att kursen inte är från tisdag till söndag 13-18 augusti 2013, utan från tisdag till söndag 20-25 augusti 2013.

Orsaken är helt enkelt att våra underbara kockar, Claes och Titti Claesson, inte kan vara med under vecka 33 eftersom de är upptagna med annat jobb, men de kan vara med vecka 34. Och vi vill helt enkelt inte vara utan dem.

Vi hoppas att detta inte ska ställa till med alltför mycket trassel för er som har anmält intresse för att vara med på kursen. Det är ju trots allt ganska lång tid kvar.